
عدس
عدس از دانههای خوراکی است و به خانوادهی حبوبات تعلق دارد. این دانه معمولا به صورت دو بخش جدا درون یک پوسته قرار گرفته است. نام علمی آن Lens culinaris است. عدس یکی از قدیمیترین منابع غذایی شناختهشده است که بیش از ۹۰۰۰ سال قدمت دارد.عدس را میتوان با پوست و یا بدون پوست مصرف کرد. البته تا پیش از اختراع ماشینآلات تولید آرد، عدسها فقط با پوست مصرف میشدند. پوست عدس حاوی مقادیر زیادی فیبر رژیمی است که پس از گذراندن فرایند جداسازی پوست بهوسیلهی دستگاهها، این بخش مغذی کاملا از بین میرود.از انواع عدسهای محبوب و رایج میتوان به عدس سیاه، قرمز، قهوهای، ماش، لپه، دال عدس، عدس ماکاچیادو، عدس سبز فرانسوی و همینطور لوبیای چشمبلبلی، لوبیای قرمز و سویا که از تیرهی نخود هستند، اشاره کرد. هر کشور و منطقه، نوع خاصی از عدسهای بومی خود را دارد که کموبیش خواصی شبیه هم دارند.عدس سرشار از پروتئین است و منبع پروتئینی ارزانقیمتی محسوب میشود. همچنین حاوی اسیدهای آمینهای مانند ایزولئوسین و لیزین است. عدس ریزمغذیهایی مانند انواع ویتامینها و مواد معدنی نیز دارد.
نخود
نخود پوست را ضد عفونى مى کند.ضماد نخود با عسل ، زخم و جراحات سرطانى را باز مى کند.اگر نخود را طبق دستور مصرف کنید، جوانى از دست رفته تانرا را بازخواهد یافت.اگر نخود با روغن زیتون اگر مخلوط شود موى سر را تقویت مى کند.با اینکه نخود در هر آشى مى انداخته میشود، از دوستان قدیمى مان بوده است . در زبان عربی به آن حمص و هوجید گفته اند و در فارسى به بو داده آن نخودچى گویند – دانه هاى نارس آنرا به عنوان نخود سبز مى فروشند و لپه سبز آنرا لپه سبز مى گویند. برگهاى تازه و خشک آن نیز علوفه خوبى براى حیوانات است .نخود مثل باقلی و لوبیا از حبوبات غذایى بوده و داراى انواع و اقسام زیاد مى باشد. بهترین نوع آن سفید درشت و سبزآن است .نوع وحشى آن کمى تلخ است و کمتر به آن توجه میشود.
یک نوع سیاه هم دارد که به نخود سیاه معروف شده ، و بسیارکمیاب است .وقتى بخواهند کسى را مدتى سر در گم کنند، او را به دنبال نخود سیاه مى فرستند .غلاف دانه هاى آن داراى ترشحى ترش است ، که معمولا این ترشى شب به صورت تبخیر از آن خارج مىشود و چون پارچه اى روى آن بیندازند، و صبح آن را بفشارند، آب ترشى از آن خارج مى شود و به همین جهت است که آن را شبنم نخود گوینداین ترشى در یک نوع آن که دراطراف یزدایران به عمل مى آید زیاد است و از آن گرد ترشى به نام گرد نخود مى گیرند که چاشنى غذا مى باشد.این گرد داراى اسیدهاى مختلف مخصوصا اسید اگزالیک است .


لپه
پتاسیم مواد معدنی اصلی است که در لپه یافت می شود که چنانچه بارها در بخش گفته شده است به عنوان گشاد کننده رگها عمل می کند و گرفتگی خون ، فشار خون را کاهش می دهد آن هایی که فشارخون بالا دارند باید لپه را به رژیم غذایی روزانه اضافه کنند چون شدیدا مستعد بیماری های قلبی و عروقی هستند.
مقادیر زیادی اسید فولیک در لپه قرار دارد کمبود اسید فولیک به شدت به کم خونی و نقص های ویژه لوله عصبی در کودکان متولد نشده مرتبط است کم خونی مساله رایج به ویژه در بانوان است یک فنجان لپه هر روز بیش از 110 درصد مصرف مفید این ویتامین اصلی را تامین می کند.
لپه حاوی پروتیین و یک فنجان لپه پخته شده شامل 11 گرم پروتئین است. پروتئین برای رشد و رشد منظم حیاتی است چون تمام قطعات سلول ها و بافت ها ، ماهیچه و استخوان ها را می سازد پروتیین می تواند برای درمان منظم و بازسازی سلول ها از طریق بدن ضروری باشد.
ماش
کاهش میزان کلسترول
یکی از مهمترین خواص ماش، کاهش میزان کلسترول بدن است. مطالعات نشان داده ¬اند، آنتی ¬اکسیدان ¬های موجود درماش از ایجاد رادیکالهای آزاد در خون جلوگیری می کنند.از دیگر خواص ماش، کنترل و کاهش میزان التهاب است که می تواند از قلب در برابر بیماری های قلبی محافظت کند.
کاهش فشار خون
تحقیقات درباره این دانه نشان داده¬ اند که پپتیدهای موجود در آن می توانند باعث کاهش تحرک عروق خونی و در نتیجه کاهش فشار خون شوند.افزایش تحرک عروق موجب افزایش فشار خون می شود.
مبارزه با سرطان و جلوگیری از گسترش آن
ماش دارای آنتی اکسیدان های قوی است که به کاهش استرس اکسیداتیو و مبارزه با سرطان کمک می کند. مطالعات نشان می دهند که این دانه دارای خاصیت ضد توموری است و از DNA در برابر آسیب ها و جهش ها محافظت می ¬کند.
جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع دو و درمان آن
مطالعات در این زمینه نشان داده اند که ماش می تواند گلوکر خون، کلسترول تام و سطح تری گلیسرید را کاهش دهد. این امر در افزایش پاسخ به انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو موثر است.


لوبیا چیتی
لوبیا چیتی یکی از محبوب ترین حبوبات است که مزه خوشایندتری نسبت به انواع لوبیا دارد.لوبیا چیتی ظاهری متفاوت دارد. ماده ای صورتی رنگ که سطحی خالدار بر روی آن نقش بسته است.لوبیا چیتی را در غذاهایی مانند خورشت ها و کنسرو لوبیا که خواص زیادی دارند به کار میبرند.این لوبیا یکی از محبوب ترین موادخوراکی در بین مردم جهان به خصوص آمریکاییان است. بوریتو یکی از غذاهای معروف آمریکا به شمار میرود که در فرهنگ اسپانیا نیز رواج دارد.وبیا چیتی برای درمان یبوست و کم خونی به کار برده میشود. این لوبیا فیبر بالایی دارد.آهن، مس، اسیدفولیک و انواع ویتامین ب که برای زنان باردار و کودکان درحال رشد مفید است، در این لوبیا وجود دارد.مصرف لوبیا چیتی میزان قندخون را ثابت نگه داشته و انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند. خوردن لوبیا چیتی به افراد دیابتی توصیه میشود.مصرف لوبیاچیتی همچنین در درمان ریزش مو، کمبود پتاسیم و فشارخون تاثیر دارد. از دیگر خواص لوبیا چیتی تقویت حافظه و قدرت یادگیری است.در زمستان مصرف خوراک لوبیا افزایش مییابد. طعم لوبیا چیتی مانند خامه است. از این رو طعمی بسیار لذیذ دارد.
لوبیا قرمز
لوبیای قرمز یکی از انواع رایج لوبیا است و به جهت شباهت ظاهری آن در شکل و رنگ به کلیه،به نام لوبیا کلیوی نامگذاری شده است. لوبیا قرمز ممکن است با لوبیاهای دیگری که به این رنگ هستند، از جمله لوبیای آزوکی اشتباه گرفته شود. این لوبیا به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است و زمانی که پخته می شود، طعم و مزه ملایمی دارد. در هنگام پخت، به راحتی طعم و مزه هر گونه ادویه را به خود جذب می کند. آنها حاوی مقدار زیادی اسید فولیک، کلسیم کربوهیدرات، فیبر و پروتئین هستند که جزء سایر مواد مغذی ضروری برای عملکرد مناسب بدن می باشند.مقدار بالای کربوهیدرات های پیچیده و فیبر رژیمی در لوبیا سطح کلسترول در خون را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.لوبیای قرمز سرشار از ویتامین b1 است، که تا حد زیادی به عملکرد های سالم مغز کمک می کنند. سطح بالایی از ویتامین b1 به ایجاد انتقال دهنده عصبی مهم، که عملکرد مناسب مغز را تقویت می کند و تمرکز حافظه را افزایش می دهد نیز کمک می کند . همچنین در کاهش پیشرفت آلزایمر و زوال عقلی نیز بسیار مفید است.


لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی میتواند سطح کلسترول ما را به شکل قابل توجهی، پایین نگه دارد.این لوبیا، منبعی عالی از فیبر رژیمی حل شدنی و پروتئین است که نقش مهمی در کاهش میزان کلسترول بد موجود در پلاسمای خون، ایفا میکنند.لوبیا چشم بلبلی، حاوی ترکیبات استروئیدی به نام فیتواسترول نیز هست. این ترکیبات، در حفظ سطح استاندارد کلسترول در بدن بسیار موثرند.شاخص گلیسمی لوبیا چشم بلبلی، نسبت به بسیاری از غذاهای دیگر پایینتر است. تحقیقات متعددی ثابت کردند که رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین، برای پروفایل لیپید خون بسیار مفید است. بنابراین، این لوبیا، از این راه هم کلسترول خون ما را کنترل میکند.لوبیا چشم بلبلی، به ویژه نوع سفید شیری، قهوهای روشن، سیاه و قرمز، سرشار از عوامل آنتیاکسیدان است ویتامین A و ویتامین C بنابراین، مصرف این لوبیاها، میتواند به ما کمک کند تا از رادیکالهای آزاد خطرناک خلاص شویم که این مسئله میتواند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند.لوبیا چشم بلبلی، به دلیل داشتن فیبر حل شدنی بالا، راهی عالی برای بیماران دیابتی است.لوبیا چشم بلبلی، لوبیایی کم چرب و کم کالری است که برای کاهش وزن بسیار مفید است. سدیم موجود در این سبزیجات نیز بسیار پایین است. به علاوه، لوبیا چشم بلبلی، کاملا بدون کلسترول است. همه اینها، این لوبیا را به انتخاب تغذیهای عالی برای افراد دچار اضافه وزن تبدیل میکند تا بتوانند وزن اضافی را شکسته و لاغر شوند.
سویا
اگر به زیبایی خود اهمیت میدهید، حتما سویا مصرف کنید تا پوست و موی زیبا داشته باشید. سویا به خاطر داشتن ویتامینE موجب جوانی، رطوب پوست و از بین بردن لکههای پوستی میشود. برای تهیه ماسک سویا میتوانید آرد سویا را با آب مخلوط کنید و روی پوست خود بگذارید، همین ماسک را هم در حمام قبل از شامپو زدن میتوانید به موهای خود بزنید.سویا سرشار از پروتئین است و به همین خاطر برای رشد جنین و سلامت مادر مفید است. علاوه بر پروتئین و کلسیم، سویا دارای انواع ویتامینها از جمله ویتامین B است که از زایمان زودرس جلوگیری میکند. در کنار فواید سویا، ممکن است بعضی از مادران به آن آلرژی داشته باشند یا دچار اختلالات هورمونی باشند، بنابراین بهتر است مصرف منظم سویا برای زنان باردار زیر نظر پزشک متخصص باشد. سویا به خاطر داشتن استروژن بالا، هورمونهای زنان یائسه را هم تنظیم میکند.یکی دیگر از خواص سویا، پیشگیری از سرطان پستان در زنان و سرطان پروستات در مردان است و مصرف مداوم و منظم آن میتواند برای جلوگیری از سرطان مفید باشد. در بعضی از کشورهای آسیایی مانند چین و ژاپن به خاطر مصرف سویا، میزان ابتلا به سرطان پستان و پروستات کمتر از سایر کشورهاست. علاوه بر پیشگیری از سرطان سینه و پروستات، سویا موجب بهبود دیابت و بیماریهای کلیوی هم میشود. مصرف سویا باعث کاهش گلوکز خون میشود و به تولید انسولین در بیماران دیابتی کمک میکند. از آنجایی که دیابت مشکلات کلیوی را نیز به دنبال دارد، درمان دیابت بر بهبود بیماریهای کلیوی فرد هم تاثیر میگذارد.
